apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Do en dont       Marsmannen       Venusvrouwen       Romantiek       Mijn verhaal    

Zo hou je het internetdaten veilig

Ben je single en op zoek naar een relatie?
Denk je eraan om de stap te zetten naar internetdating? Gooi je gegevens niet te grabbel, controleer de kwaliteit van de datingsites en bedenk dat niet alle mannen en vrouwen even betrouwbaar zijn. Met deze tips maak je een veilige start.
veilig
Ben je de laatste tijd nog naar commerciële sites gesurft? De kans is groot dat je sindsdien – welke pagina je ook opent – een advertentie van een van die sites te zien krijgt.

Ook Facebook kent je surfgedrag en strooit zelfs tussen de berichten van je vrienden met publicitaire mededelingen. Databanken en gegevens worden verkocht en doorgespeeld. Het internet is een soort Big Brother die alles ziet en onthoudt. Tik je je adres of telefoonnummer in, dan blijven die gegevens ergens in een cloud hangen.

Gezonde argwaan en een kritische blik zijn dus goede bondgenoten als je vaak surft én dus ook als je gaat daten via internet.

Veiligheid 1: Een "be" extensie is geen kwaliteitslabel & geen veiligheidsgarantie

Sinds 1993 wordt er wettelijk gewaakt over de werkwijze van de Belgische huwelijksbureaus. Datingsites en onlinehuwelijksbureaus of online relatiebureaus vallen echter buiten die wet. Dat komt onder meer omdat websites onderworpen zijn aan de wetten van het land waar de server staat. En ook met het feit dat iedereen domeinnamen en extensies kan kopen.

Een webadres die eindigt op de extensie ‘.be’ kan dus van een server komen die in Nederland, Italië of Oekraïne staat. Bijgevolg zijn de activiteiten op die website onderworpen aan de wetten van het ‘serverland’. En vermits de Belgische regels de strengste en veiligste ter wereld zijn. is uw bescherming daar altijd minder dan bij een echt Belgische dienst.

Veiligheid 2: Officiële registratie.

Voor je je dus tegen betaling inschrijft op een datingsite is het goed om na te gaan of de site voldoende informatie biedt in verband met de wettelijke regelingen. De sites die zich vrijwillig aan de strenge Belgische controle onderwerpen en dus officieel geregistreerd staan als Belgisch huwelijks- of relatiebureau zullen dat zeker op hun site vermelden. Zoek dus naar die informatie. Jammer genoeg zijn ze eerder zeldzaam. Tesamen

Veiligheid 3: Identiteitscontrole

De praktijken van pedofielen en oplichters hebben helaas al afdoende bewezen dat het op internet bijzonder makkelijk is om je voor te doen voor iemand die je niet bent. In de wereld van het internetdaten is dat niet anders. Dankzij de anonimiteit en het totale gebrek aan controle door de beheerders van datingsites, is het aantal mannen en vrouwen dat op zoek is naar een onenightstand of een buitenechtelijke relatie bijzonder groot.

Er zijn nu zelfs sites die zich openlijk aanbieden als platform voor anoniem overspel. Het voordeel van hun duidelijkheid is dat je weet waar je moet wegblijven.

Met enige naïviteit zou je ervan uit kunnen gaan dat de eigenaars van een datingsite, die mensen laten betalen om uitzicht te hebben op een nieuwe partner, hun leden zouden beschermen tegen slechte ervaringen. Veiligheid zou voorop moeten staan. Onder meer door de opgegeven identiteit te controleren en de profielen terdege op te volgen. identiteitscontrole

Maar wanneer het hen alleen om winstbejag te doen is, gebeurt dat natuurlijk niet.Veiligheid is dan hun zorg niet. Ook op dit vlak zijn de sites die op een integere, professionele manier te werk gaan zeldzaam. Zij zullen het echter wél als hun uithangbord gebruiken. Zoek ernaar.

Veilgheid 4: Wordt jij het lokkertje van de week?

Een datingsite is een commerciële aangelegenheid. De hoeveelheid geld in het laatje is recht evenredig met het aantal betalende leden en dus moeten er zoveel mogelijk aangetrokken worden. Een doeltreffende manier om dat te doen is het tonen van ledenfotos op de homepage. Liefst nog met de melding ‘Nieuw’ of ‘Net ingeschreven’ als lokkertje.

Een eerste vraag die je je moet stellen is: gaat het hier om echte leden? Vind je op de site het antwoord en is dat positief, dan kun je je meteen afvragen of jij op deze plek je foto zou willen zien. Is je reactie negatief, dan is je enige optie meestal om simpelweg geen foto te plaatsen. Maar dat vermindert tegelijk ook je succeskansen.

Heb je die mogelijkheid niet, ga dan op zoek naar een veilige datingsite die je privacy wél garandeert. De integere sites bieden je zelfs de mogelijkheid om je foto slechts in duidelijk bepaalde gevallen vrij te geven en zullen ze nooit per email versturen

Veilgheid 5: Laat de datingsite mailen

Ga je internetdaten, dan is het verstandig om hiervoor een apart emailadres aan te maken. Dat is herkenbaar voor de mensen waarmee je in contact treedt. Het vermijdt dat je je professionele mailbox gebruikt om een lief te vinden. Je werkgever zal het wellicht niet appreciëren. Het voorkomt ook dat mensen – via je emailadres – je identiteit en je gegevens op het internet kunnen vinden.

Kijk dus ook uit wat je allemaal op Facebook zet: Facebook haalt zijn inkomsten uit het verspreiden van gegevens. Nog veiliger is het wanneer de datingsite je mails, onder jouw schuilnaam, enkel via hun algemene mailadres verzendt. Zo blijf je volledig afgeschermd.

De eerste echte date

Jij en alleen jij bepaalt wanneer je iemand ‘live’ wil ontmoeten. Je moet er klaar voor zijn, je moet ervan overtuigd zijn. Aarzel je nog, stel die eerste date dan nog even uit. Ben je achterdochtig, dan kan je zelfs overwegen om - voor al wat met internetdaten te maken heeft - een goedkope gsm met een prepaid telefoonkaart aan te schaffen. Zo heb je een nummer dat exclusief voor je internetdates wordt gebruikt.

Voor een veilige eerste ontmoeting spreek je af op een publieke plek waar zeker voldoende mensen zullen zijn. Laat een vertrouwenspersoon weten dat je gaat daten en zorg dat je je gsm bij je hebt zodat je altijd kunt bellen of sms’en.

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen