apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Coach Nicole       Workshop       Advies    

Valse profiel pagina

Op internetsites zijn de profielen niet altijd waarheidsgetrouw.

Of geven een vertekend opgesmukt beeld van de werkelijkheid.
De hoofdreden waarom we ons verdrietig, jaloers of ontevreden voelen nadat we op internet hebben gezeten is omdat we onszelf constant vergelijken met anderen, en dat op basis van niet-complete en vaak valse informatie. Vals omdat het onvolledig en selectief informeert.

Hoe meer tijd je op internet spendeert hoe meer je geneigd bent te denken dat anderen een leuker en beter leven hebben dan jijzelf.

Mannen die de profielpagina bekijken van succesvolle mannen worden ontevreden over hun eigen carrière. Of als je foto’s ziet van het zoveelste gelukkige gezinnetje voel je je nog rotter en meer alleen dan voordien.

Mensen maken heel bewust keuzes over wat ze al dan niet posten en delen met anderen. Het is daarom niet volledig vals, je kunt dit selectieve zelfpresentatie noemen. Ze willen zich zo goed mogelijk voorstellen: aantrekkelijk, populair, succesvol, benijdenswaardig. Facebook heeft soms heel weinig te maken met de realiteit.

Probleem is nu dat mensen de natuurlijke neiging hebben om zichzelf met anderen te vergelijken en dan ook over zichzelf te oordelen. We vergelijken ons vooral met mensen die het (in onze ogen) beter hebben dan wij.

Vraag je aan een gebruiker: ‘Geloof je dat alles wat je op een profielpagina ziet echt is?’ dan zal hij/zij ‘nee’ zeggen. De meesten weten dus dat een profiel gecensureerd of opgesmukt kan zijn. En dus een valse indruk geeft.

Maar wanneer die mensen dan echt zo’n valse pagina bekijken en alles tot zich laten doordringen lijkt het alsof ze niet meer rationeel kunnen denken en de inhoud van het profiel volledig voor waar aannemen. En dan komt dat slechte gevoel naar boven.

Een voorbeeld. Iemand post een foto van een maaltijd tijdens een werklunch in een duur restaurant. Dit staat erbij: “Paté als lunch bij ***. Werken is toch zo hard!” Toevallig weet je dat deze vrouw haar job haat, en dat ze ook paté haat. Ze haat trouwens ook haar werkdagen van 14 uur en het feit dat ze onderbetaald wordt. Maar toch, als jij net op je eiland op het werk zit, met je slaatje uit de supermarkt en je oplossoep, dan ga je even hard aan jezelf twijfelen, ook al voel je je goed op je job. Je zit daar dan en je denkt: ‘Ik wil ook in dat duur restaurant zitten!’

Wat doe je tegen die neiging om jezelf constant te vergelijken met een vals profiel?
Eerst en vooral, probeer minder tijd op internet door te brengen, dat is een begin.

Ten tweede, ben je je ervan bewust dat bepaalde mensen je via een vals profiel een slecht gevoel geven, verwijder dan hun nieuwsupdates uit je nieuwsoverzicht en vermijd het hun profielpagina te bezoeken. Als je geen reden hebt om contact met die mensen te houden, overweeg dan de bevrijdende mogelijkheid om hen te defrienden.

Ten derde, ga niet op internet wanneer je in een slechte bui bent. Wil je contact met vrienden, neem dan je telefoon of ga bij iemand langs, maar begin jezelf niet (onbewust) te vergelijken met de gemanipuleerde Facebookrealiteit. Je weet trouwens nooit dat je toevallig op een foto stuit van je ex met een nieuwe liefde, of een statusupdate van je zus ziet waaruit moet blijken wat voor geweldig gezin ze heeft.

Ten slotte,
geef jezelf een klap wanneer je jaloezie voelt opkomen bij een valse profielpagina. Vergeet vooral niet dat je zelf ook veel goede dingen in je leven hebt.


Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Verdachte profielfoto

Dating wegwijzer van Ilse, deel-1

Zo hou je het internetdaten veiligTesamen