apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Van Anne tot Zora       Gastschrijver       Rika Ponnet                   Forum    

Genieten

In mijn tuin lopen vrij kippen rond.

Als de zon even schijnt, gaan ze samen in een zuidhoekje van het gazon langs de haag zitten (of liggen), strekken behaaglijk een vleugel uit in het gouden licht en sluiten hun ogen.

Dan denk ik: dat is de essentie van genieten
Het heeft veel met het moment te maken.
Hoe kan het ook anders, het leven speelt zich alleen maar NU af.


Als ik zo mijn gevederde vrienden bekijk, die de kunst verstaan om zonder twijfel, afwegen of welk remmend gevoel dan ook te genieten van wat zich aandient, dan stel ik me vragen over hoe wij mensen dat doen.


Wie durft onmiddellijk een snipperdag te nemen als er mooi weer voorspeld wordt?
Wie durft of kan er sowieso nog doen waar hij momentaan zin in heeft?


Mijn kippen en veel andere ongekooide dieren leven in een paradijselijke staat die waarschijnlijk ook ooit die van ons mensen was.

Is er een periode in onze ontwikkelingsgeschiedenis geweest waarop we ís avonds gingen slapen zonder ons zorgen te maken over wat we ís anderendaags zouden eten, doen, laten?

Elke avond bekijk ik de groepen overvliegende kauwen in hun slaaptrek. Ik zie in de schemering merels en andere tuinvogels het bosje van de buurvrouw invliegen om daar op een takje veilig de nacht door te brengen. Dan vraag ik me af of zij Ďdenkení aan ís anderendaags, of ze plannen maken, of ze eigenlijk wel weten dat ze leven en er dus morgen waarschijnlijk nog zullen zijn.

Genieten, hoe ziet u dat?
Zijn wij door alle verplichtingen die het mens-zijn inhoudt nog in staat om echt te genieten? Is het doordat we kunnen denken dat we er steeds minder in slagen?

Het lijkt erop dat niet nadenken, gedachteloos zijn, een belangrijk onderdeel van genieten is. Dieren hebben geen denkvermogen of daar gaan we toch van uit. Is het daardoor hun privilege om gedachteloos en daardoor zorgeloos in het leven te staan?

De momenten waarop wij mensen het meest genieten zijn die waarop zoveel mogelijke verplichtingen en verwachtingen zijn weggevallen.

Sommigen onder ons hebben daar enkele glazen wijn voor nodig, anderen gewoon de stilte en de leegte, in en om hun hoofd. Het mooist wordt het als je dat genieten met zín twee kunt delen. Als je op dezelfde ogenblikken en op dezelfde manier die sensatie van diep geluk en ontspanning ervaart. En wat mooi is het om van het genot van jouw liefste te genietenÖ

Tips geven om het genieten te verhogen is niet gemakkelijk.
Dat komt omdat het zo simpel is: gooi af en toe alles wat moet en verwacht wordt overboord en doe dan lekker waar je zin in hebt. Zo kom je al een eind ver.

En vergeet daarbij het belangrijkste niet:
Itís better to ask foregiveness than permissionÖ


Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Dit is serieuze liefde

Bedrogen door je grote liefde, je... † † †

BesparingstipsTesamen