apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Budgettip: Cadeaus geven zonder uw budget te ruďneren - deel 1

De tijd dat u vader elke Kerst een fles after shave of een das gaf, en moeder deed of ze diep geroerd was met een set… keukendoeken, ligt lang achter ons. We leven in de gadgetmaatschappij, de een mag niet onderdoen voor de ander.

In vele families gaat er een vol maandloon (meestal dat van de moeder!) naar de games, smartphones en schoolreisjes van de kids.
Soms kan en moet het anders…

= Budget tip 1: Train u er in om de cadeaucorvee voor te bereiden.
Mijn broer zei met Pasen dat ze geen escargotlepels hadden, of mijn dochter laat vallen dat ze een bepaalde fotolens goed kan gebruiken.

Of gewoon losse ideetjes van leuke én prijsgunstige zaken in winkels en op websites. Ik steek in mijn portefeuille of agenda steevast een los blaadje waarop ik snel al die zaken prompt noteer, anders ben ik tegen december alle cadeau noden gegarandeerd vergeten.

Dat gaf me bij elk feest een weelde aan ideeën, dus minder onvoorziene onkosten en stressvol shoppen om op het allerlaatste nog iets degelijks te vinden.

Bij twijfel: infor....

Lees verder       UW REACTIE

Bespaartips voor voeding tips & tricks - deel -1

U vindt hier alvast een keur aan basisweetjes en trucs…
Van bewust aankopen tot de mini aankoopcentrale. Laat u inspireren!  
 
 
Besparen, dat is:
Originele recepturen uitproberen

zo maakt u een goedkope maar te grote voorraad groenten en vlees soldaat zonder dat het opvalt.


We geven zomaar wat ideeën, recepten vindt u wel op het net!

* Borscht - Russische soep met kool en rode bieten,

* Rauwe witte kool op zijn Oost-Europees : zoet en pittig, vaak met komijn <....

Lees verder       UW REACTIE

Besparen op voeding, tips & tricks

OK, u bent single, en u let op de centen. Hier nog een deel handige tips. 
 
 

Naar de markt
Maar niet eender welke markt.
De absolute bespaartopper des lands is wellicht de markt in Anderlecht tussen metrostations Clemenceau en Delacroix - op vrijdag, zaterdag en de allergrootste op zondag.

Bent u er vroeg, dan u parkeert gratis, net over het kanaal. U koopt hier ook massaal vleeswaren in de winkel van het slachthuis, in het Brussels ‘Den Abattoir’ genoemd.

Van verse merguez tot een heel versneden speenvarken – dat laatste dan wel op bestelling. Maar ook kledij vanaf 50 cent tot 5 euro (vaak van goede merken!) en een massa nieuwe en tweedehands gebruiksvoorwerpen. De prachtige geklasseerde koepel zorgt dat u ook comfortabel shopt bij regen.

In tweede rang volgt de zondagmarkt aan het Brussels Zuidstation (de Midi), waar u qua kleren een iets beter gamma vindt, bloemen en planten en exotische winkels rondom. Beiden lonen echt de rit - u kan eventueel samen car....

Lees verder       UW REACTIE

Zo doe je de beste koopjes

Als je verder moet met 1 salaris of als je wat krapper bij kas zit, is de koopjesperiode ideaal om een aantal stukken in je kleerkast te vervangen. Laat je echter niet verleiden, om een nog groter gat in je budget te slaan.

Met deze tips profiteer jij optimaal van de koopjesperiode.

Het betere ‘soldenshoppen’ begint niet om 7 uur voor de deur van je favoriete winkelketen. Ook al zou je daar de moed toe hebben, de koopjesperiode begint bij je thuis… voor de kleerkast.

Met andere woorden: maak tijd om door je kleren te gaan, gooi weg wat versleten is, geef weg of verkoop wat jij nooit aantrekt en verstel de spullen die een knoop missen of waarvan de zoom los zit. Doe hetzelfde met je schoenen.

Maak nu een lijstje van de spullen die je moet vervangen en wat je écht nodig hebt.

Op verkenning

Doe je dit net voor de solden, dan kan je met je lijstje op verkenning. Welke winkel....

Lees verder       UW REACTIE

Ga eens op repaircafe

Een kapotte rits, een gebroken spaak in je fietswiel, een geblokkeerde keukenrobot, een kapotte stoel… Onherstelbaar, zeg je?

Loop niet meteen naar de winkel om het voorwerp te vervangen, maar consuminder en ga op Repair Café. Zoveel gezelliger én goedkoper!

Onze consumptiemaatschappij stuurt erop aan om dingen die stuk gaan onmiddellijk te vervangen door nieuwe. Ze heeft het Engelse woord ‘consumables’ (of in het Frans consommables) uitgevonden waarmee voorwerpen bedoeld worden die regelmatig vervangen moeten worden.

Koop (g)een nieuw, consuminder

Aanvankelijk werden daarmee bijvoorbeeld inktpatronen voor een printer, lijm, kleefband of zelfklevende kattenbelletjes aangeduid. Maar de laatste jaren zie je ook hoe printers of gsm’s in deze categorie van producten vallen. Is er zo’n gebruiksvoorwerp stuk, koop dan gewoon een nieuw, want voor de prijs van de herstelling heb je al een nieuw toestel; wordt er dan al snel gezegd.

Dat is de prijs die je bij de dienst-na-verkoop van het merk betaald, wel te verstaan. Want in tijden van economische crisis en groeien....

Lees verder       UW REACTIE

Besparingstips

En bestaat een resem tips
Natuurlijk zijn er nog veel terrein waarop je kan besparen.

Je zal er wat tijd moeten in steken, maar op jaarbasis kan het veel centen opleveren.
Een greep uit de vele mogelijkheden:

• Bekijk de wekelijkse publiciteit die je in je bus krijgt. Knip coupons en baseer je wekelijkse menu op promoties.

Heb je plannen om iets te kopen voor het huis, de tuin, de kinderen, ..., trek dan niet meteen naar de winkel, maar bespaar door te wachten tot dat item in promotie staat.• Doe niet meer alle aankopen in die ene winkel, maar vergelijk prijzen en koop datgene wat je wil in het grootwarenhuis die de beste prijs aanbiedt.

Natuurlijk heeft deze strategie weinig zin als de winkels zich ver van elkaar bevinden, want dan spendeer je je winst aan benzine. Maar heb je drie verschillende aanbieders in je buurt, dan loont het echt wel de moeite om iets meer tijd te besteden aan het shoppen!


• Budgetteer je inkopen! Noteer de prijzen van aangekochte levensmiddelen en zet ....

Lees verder       UW REACTIE

Doe de carpool

Als mensen uit elkaar gaan, moet de inboedel verdeeld worden. Een pijnlijke periode waarin je ook voor de hand liggende dingen uit je leven ziet verdwijnen. Zoals een auto, bijvoorbeeld. Geen nood: voor alles is een oplossing. Hadden jullie als koppel een auto. En was dat de bedrijfswagen van je ex, dan sta jij sinds de scheiding natuurlijk te voet. Een auto is een dure aankoop die je je in deze fase van je leven misschien niet kan veroorloven.

Hoog tijd om te consuminderen

Het loont de moeite om je af te vragen of je echt wel een eigen auto nodig hebt. Anderzijds ben jij misschien wel de gelukkige bezitter van de bedrijfswagen, maar beďnvloedt je scheiding op andere manieren je financiële slagkracht. In beide gevallen is carpooling een manier van consuminderen die het verdient om van naderbij bekeken te worden.

Als chauffeur kan je er een stukje van je brandstofkosten mee recupereren en als passagier ben je een pak goedkoper af dan met je eigen auto of met het openbaar vervoer. Bovendien reis je comfortabeler dan in een overvolle trein of bus en leer je er weer nieuwe mensen mee kennen.

Twee decennia carpoolen

Carpoolen en de bijhorende carpoolparkings zijn geen nieuw fenomeen in Vlaanderen. Het ‘samen rijden’ bestaat hier al meer dan 20 jaar en was (en is nog steeds) in de eerste plaats gericht op mensen die bijna dagelijks een vast woon-werktraject afleggen.

Carpoolplaza deed recent....

Lees verder       UW REACTIE

Een auto, veel chauffeurs

Je auto mag dan volgens sommigen je vrijheid zijn. Je auto is eveneens een lopende rekening. Zelfs als je hem laat staan. Een auto delen is dé oplossing. Elk logisch denkend mens zou zich toch afvragen waarom er zoveel auto’s rond rijden. Koop het kleinste model of een goede tweedehands en je bent al gauw een paar duizend euro’s kwijt.

Je auto moet verzekerd zijn en dus praat je slimme verzekeringsagent je voor dat nagelnieuwe, blinkende statussymbool een prijzige omnium aan. Wil je je er ook mee verplaatsen dan zit er niets anders op dan de tank met dure brandst....

Lees verder       UW REACTIE

Eigen limonade eerst

Organiseer je straks het verjaardagsfeestje van je oogappel met meer dan 10 kids die allemaal limonade en cola lusten? Ben jij zelf een fan van soda met vruchtensmaak? Dan weet je dat de grote merken daar veel geld voor vragen. Dé oplossing: maak zelf limonade.

Wat heb je nodig?

-200 ml vers citroensap, zelf geperst en gezeefd
Lees verder       UW REACTIE
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen