apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Voor singles       Met kids       Cultuur       Weekend       Reisaanbiedingen       Mijn verhaal       Reis tips    

Als single naar China

De zomer is alweer bijna achter de rug.
En dat betekent meteen ook: vakantie voorbij. Toch voor velen onder ons… Maar er is ook goed nieuws: het dromen over de volgende reis kan beginnen!

Misschien is het al een uitgemaakte zaak waarheen je de volgende keer trekt. Een trektocht in Zuid-Amerika? Enkele steden bezoeken in de USA? Op zoek naar lange strandwandelingen in het warme zuiden van Europa? Of doe je dit keer graag eens iets echt helemaal anders?
 
 
 

Op alle vlakken verbaast het tot voor kort nog zo raadselachtige China ons, West-Europeanen. Van het hermetisch gesloten, totalitair bestuurde land tot de economische grootmacht van heden: er zijn inderdaad slechts luttele jaartjes overheen gegaan. Verbazingwekkend, boeiend … maar trekken we er ook naartoe?!

Klaarblijkelijk wél
China lijkt verwikkeld in een nek-aan-nek race met Spanje om de toppositie in het toerisme. Beide landen kregen in 2012 maar liefst 57,7 miljoen buitenlandse toeristen over de vloer.


En vanaf nu vergemakkelijkt China de korte reizen naar haar steden om die toppositie in het internationale toerisme te handhaven. Bezoekers van een groeiend aantal steden in China zullen geen visum meer nodig hebben als ze korter dan 72 uur in de stad verblijven.


Dat was al mogelijk voor Peking en Shanghai. sinds augustus geldt dat ook voor Guangzhou in het zuiden. En vanaf september kunnen toeristen zonder visum naar Chengdu, een van de belangrijkste steden in het centrale westen van het land. Tegen het einde van 2013 geldt dat ook voor Kunming, de grootste stad in het zuidwesten. Aangenomen wordt dat spoedig de havenstad Tianjin op de lijst zal komen. Allemaal klaar om ontdekt te worden!

Te ontdekken in China
Natuurlijk zullen velen onder jullie zich afvragen wat ze in godsnaam in China te zoeken hebben. Maar dat is gemakkelijk te beantwoorden. Het land heeft immers voor elk wat wils! Van hypermoderne, superspannende grootsteden, over indrukwekkende bergketens, tot ongerept natuurschoon in het uitgestrekte, agrarische binnenland.

En de streek aan de Zuid-Chinese zee, met haar vele exotische eilandjes voor de kust, biedt uitkomst voor alle strandtoeristen! Natuurlijk is de taal een barrière. Maar De Chinese medemens is behulpzaam van aard, en in de steden is het sappige ‘China iengliesh’ erg gangbaar & ruim voldoende voor ons om in te gedijden.

Weet ook dat de alfabetisering in China geweldig hoog ligt. Méér dan 98% van de Chinezen kan perfect lezen en schrijven – doorgaans ook ons Westerse schrift. Voor een dergelijke, omvangrijke bevolking (bijna anderhalf miljard!), waarvan dan nog ruim 80% op het platteland woont, is dat een indrukwekkende prestatie.


Nog een tip voor de alleenstaande reislustigen onder ons. Wie als single door China reist, kan zich verwachten aan een boel vragen over “waar je partner wel mag wezen” alsook waarom je “niet gewoon getrouwd bent, zoals alle normale mensen”. Het was ook voor mij even wennen, in het begin...

Maar ik begreep al gauw dat zulks gewoon in de aard van het Chinese volk ligt; ze zijn goedbedoeld nieuwsgierig, praatlustig, en enórm rechtuit. Ze verbloemen absoluut niets – maar hun opmerkingen zijn nooit afkeurend, laat staan kwetsend bedoeld. En als ze er bij lachen, dan is dat enkel bedoeld om eventuele spanning te doorbreken; niet (nooit!) om je uit te lachen. Lachen met elkaar is een vorm van respect; aldus de Chinese omgang met elkaar… Zet je schroom opzij; maak oogcontact, lach oprecht terug, spreek even onbevangen met hen als zij met jou, en er zal een wereld voor je opengaan!


Praktisch – [1]
De kost van een vlucht heen & terug is uiteraard afhankelijk van het seizoen én de bestemming. Om een idee te geven: vanuit Brussel heb je een retourtje Hong Kong al voor 750 euro in het laagseizoen en ongeveer 1.000 euro in het hoogseizoen; Shanghai zou respectievelijk 700 en 800 euro kosten; voor Peking leg je in diezelfde orde 800 à 900 euro neer. Het openbaar vervoer is er uitstekend, en niet duur; zowel in (metro) als tussen de steden (trein, autocar) geraak je dus moeiteloos waar je heen moet.


Je hebt er hypermoderne ‘high-end’ hotels, die regelmatig bijzonder interessante ‘deals’ aanbieden. Vertrouw op de courante websites (Trivago, Booking.com, Hotwire) om de bestkoop te vinden. Bijzonder prachtige boetiekhotelletjes (meestal uitgebaat door uitgeweken Westerlingen) vind je op het platteland, in gerenoveerde boerderijen; of in de hutongs – de oude stadswijken van de grote steden. Hier kan je rekenen op 50 (tot 70) euro per kamer per nacht; een prikje in vergelijking metwat je ervoor in de plaats krijgt qua sfeer, accommodatie en service.

Praktisch – [2]
Voor een reis naar China zijn er geen specifieke inentingen vereist.Qua reisdocumenten heb je, naast een visum, ook een reispaspoort nodig (minimaal nog 6 maanden geldig op dag van visumaanvraag). Het visum kan je online aanvragen bij het Chinese visumbureau (www.visaforchina.org/BRU_EN/). Let op: China erkent het internationale rijbewijs niet. Het is voor een reiziger bijgevolg niet mogelijk een wagen of een moto te besturen zonder Chinees rijbewijs!


In de stedelijke gebieden is de kwaliteit van het netwerkbereik voor mobiele communicatie (GSM, internet etc.) behoorlijk goed. Er is een groot aanbod aan lokale SIM kaarten. Roaming is mogelijk.

China is een erg veilig land; diefstal is er bijzonder zeldzaam, en geweldplegingingen al helemaal. Laat je gezonde verstand echter niet thuis, als je op reis trekt; laat geen waardevolle spullen open & bloot rondslingeren, loop niet te koop met opzichtige, peperdure juwelen, etc. Maar óók: weet dat onze Chinese medemens vooralsnog te vertrouwen is…

Bepaalde gedragingen – op de grond spuwen, lawaaierig doen – worden niet als onhoffelijk beschouwd. Fooien geven in restaurants en taxis is ongewoon.

En vergeet nooit: voor de doorsnee-Chinees zijn wij, (Westerse) buitenlanders, nog steeds een rariteit. Hou er dus rekening mee dat je zal worden aangestaard, nagewezen of zelfs nageroepen.

Maar opnieuw: dit is geen teken van agressiviteit… louter vrolijkheid en nieuwsgierigheid. Zo zullen ze ook onomwonden aan je komen vragen of ze met jou op de foto mogen. Een dergelijk eenvoudig, vriendelijk gebaar màg je gewoon niet nalaten. Plus: de kans om aldus vereeuwigd te worden via ontelbare familiale fotoboeken is te mooi om af te slaan… Toch?!

Lees nog : Andere singles reizen


Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Op reis als single

Hoe vindt je de ware online

Een geslaagde eenoudervakantie



Tesamen