apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Do en dont       Marsmannen       Venusvrouwen       Romantiek       Mijn verhaal    

Voornaamste klachten over datingsites

De klachten gaan meestal over:

1--Opzegging-bedenkperiode

2--Automatische verlenging

3--Fictieve leden

4--Klachten over de prijzen

Het is niet de bedoeling om hier in detail te treden ivm klachten over specifieke datingsites. Dat is nogal moeilijk. De klager heeft niet per definitie gelijk en vertelt soms niet het hele verhaal.

Het is wel de bedoeling om uitleg te geven bij de meest voorkomende problemen.
En het is de bedoeling om oplossingen te geven.

1-Opzeggingstermijn-bedenkperiode


datingsiteWanneer je iets besteld via internet dan valt die verkoop onder de wet Verkoop op afstand. Volgens de Europese regelgeving heb je dan altijd 14 dagen de tijd om je aankoop te annuleren .Zelfs als het niet in de voorwaarden van de site vermeld staat geldt die bedenkperiode-regel.

Bij aankoop van goederen betekent dit het recht om binnen de 2 weken het goed terug te zenden, onbeschadigd en in originele verpakking.

Bij aankoop van diensten wil het zeggen dat je logischerwijze nog geen gebruik mag gemaakt hebben van de dienst. Met andere woorden mag je bij datingsites nog geen mails verstuurd hebben of contacten gelegd hebben met de kandidaten.

Er zijn echter ook nog "slimme" sites die in hun voorwaarden bijschrijven dat bijvoorbeeld het invullen van een profiel ook gelijk staat met "gebruik maken van de dienst".

En vermits je meestal pas bij het betaalformulier raakt na invullen profiel vervalt de-facto de bedenkperiode. Niet erg netjes en indien je dat zou aanvechten voor de rechtbank ga je waarschijnlijk je gram halen. Alleen staan de kosten daarvan niet in verhouding.
En zo komen die grapjassen daar mee weg.

Oplossing:
-Enige mogelijkheid is niet té enthousiast te worden en je niet laten overdonderen.
Anderzijds: indien je effectief de dienst gebruikt hebt is het fair dat je niet meer kan terugkrabbelen. Het eerste klinkt simpeler dan het is natuurlijk.2-Klachten over automatische verlenging abonnement

datingsitesIn de voorwaarden staat bij de meesten dat de overeenkomst automatisch wordt verlengd tenzij ze verbroken wordt volgens de door hen opgegeven methode. Dat is dan meestal via mail of een speciaal opzegformulier.

Doorgaans staat die info wel "ergens" in het betaalformulier vermeld. "Ergens" betekent dan klein en onopvallend, verdronken tussen alle andere info.

Of het staat in de voorwaarden die zo idioot uitgebreid zijn dat geen zinnig mens ze leest. Op sommige datingsites wordt de optie voor al-of-niet automatisch verlengen aangeboden via een aan te vinken optie in het formulier. Doorgaans is die op voorhand aangevinkt.
Opletten dus.

Het type voorbeeld is hier Parship waar je zelfs niet kan afvinken.
De verlenging is standaard voorzien in de voorwaarden en je raakt er enkel vanaf met een expliciete opzegging, 14 dagen op voorhand.

Vooral opletten bij "Speciale aanbiedingen".
Wanneer je inschrijft maar niet betaalt zal je dikwijls ,na enige tijd, een speciale-extra-voordelige aanbieding toegestuurd krijgen tegen de helft of soms zelfs 1/3 van de normale prijs. Tenzij je tijdig opzegt wordt ook die stilzijgend verlengd, maar dan wel aan het hoge tarief.

Voorbeeld uit de praktijk:
Een "uitzonderlijke" aanbieding van 59 euro voor 3 maand wordt stilzwijgend verlengd aan 180 euro voor 3 maand.
Maw je betaalt in totaal 239 euro ipv de voorziene 59 euro!!!

Is dit wettelijk: Ja
Is het fair ? Nee
Vermits het in de voorwaarden staat die je hebt goedgekeurd is het wettelijk in orde. De gladde verkooppraat verklaart die werkwijze als een manier om je te helpen om geen contacten te missen. Prietpraat natuurlijk, want ook als niet betalend lid krijg je contactaanvragen binnen.

Bovendien verlengen een aantal sites niet maand per maand maar wordt je kredietkaart ineens met het volledige bedrag belast.

Oplossing:
1-Wat je zeker moet doen is opletten bij betaling op de datingsite en ofwel de optie ivm verlenging uitvinken ofwel, als de automatische verlenging vast in de voorwaarden staat, onmiddelijk na inschrijving de opzegging sturen. Met als einddatum de datum van einde contract. Op die manier kan je het niet vergeten.

2-Heeft u toch een stilzwijgende verlenging aan uw been, dan kan u volgens de Belgische wetgeving kosteloos opzeggen. De opzegperiode mag maximum 2 maand duren. Belgische sites die u ineens 3 of 6 maand aanrekenen zijn in overtreding en moeten dit verschil terugbetalen.
Hou daarbij wel rekening met onderstaande punt.


3-Let op het maatschappelijk adres van de site: een ".be" site is niet noodzakelijk Belgisch. Op internet geldt als principe dat u onderworpen bent aan de wetgeving van het land waar de zetel is gevestigd. Uw datingsite kan dus evengoed onder de Amerikaanse wetgeving vallen, ook al is het adres "www.datingsite.be".

Doet men daar moeilijk over dit alles of wordt je contract toch ongevraagd verlengd dan is de dienst consumentenzaken van FOD economie een goedkope en efficiente oplossing.


3-Klachten over fictieve leden

datingsitesVermits de meeste sites geen enkele controle hebben over wie er inschrijft is de kans groot dat grapjassen gewoon voor de lol een verzonnen profiel plaatsen. Enkel en alleen voor de leute van het mailverkeer en voor de kick.

Het enige dat je daar zelf aan kan doen is je zesde zintuig gebruiken, een foto vragen, en vooral opletten voor gratis leden en voor de allergoedkoopste sites. Daar zitten de meeste fictieven. Men wil wel lol maken maar het mag niets kosten.

Oplossing
Het voormelde zesde zintuig en gezond verstand kan hier helpen, naast de selectie van een degelijke datingsite die de inschrijvers degelijk opvolgt en desnoods verwijderd. Identiteitscontrole door de site is hier een deel van de oplossing.

Voor een goed begrip:
Dat wil niet zeggen dat alle gratis leden per definitie fictief zijn of dat alle leden van de goedkoopste sites niet serieus zijn. Enkel dat de kans daar groter is. En gratis leden hebben makkelijker de neiging om plots van een site te verdwijnen. Omdat ze het beu zijn of iets anders hebben gevonden...

Als jij dan net omwille van die bepaalde persoon hebt betaald: brute pech, maar weinig aan te doen. Het is daarom nog geen kwaad opzet vanwege de site, noch vanwege die bewuste persoon.
Het belangrijkste is om altijd het onderscheid tussen de gratis leden en de actieve voor ogen te houden. Dit naast het vrijblijvende karakter van een dergelijke naamloze ontmoetingsplaats.

Animators / animatrices
Regelmatig leest men verhalen over animatrices die de inschrijvers op datingsites zouden verleiden tot betaling. Rekening houdend met de kosten dat zoiets meebrengt lijkt ons dat niet evident. Wat wel regelmatig gebeurt is dat men automatische mails stuurt die een contactverzoek suggereren.

Het is daarom belangrijk om die mails kritisch te lezen. Niet verder gaan op de eerste indruk maar de mails en het bewuste profiel grondig lezen.

Oplossing:
Kijk in hoeverre die mails écht persoonlijk zijn. Dat wil zeggen, haal de gemeenplaatsen eruit en let op in hoever de mails inhaken op de details van je profiel. Elimineer daarbij verwijzigen naar je gemeente of zaken die je aangeduid hebt in een keuzemenu.

Als een proefperiode of dergelijke het toelaat stuur dan gewoon enkele mails met persoonlijke gerichte vragen aan hem/haar en zie in hoever er concreet antwoord komt op je vragen. Daarmee vallen de geautomatiseerde dating-mails en auto-responders direct door de mand.


4-Klachten over de prijzen en voorwaarden


datingsitesNaast de automatische verlenging zijn er klachten over sterk uiteenlopende prijzen. De tarieven worden zelden duidelijk geadverteerd en varieren van minder dan 4 euro per maand tot 60 per maand.

Enige logica en prijs-kwaliteit verhouding zijn soms ver zoek.
Een glimmend design en/of Barnum reclame bieden niet noodzakelijk een betere dienst.

Net zoals de verschillen in dienstverlening dergelijke verschillen niet kunnen verantwoorden.
Maar dat wist u beslist al.Oplossing
Klik hieronder voor
Een vergelijkend overzicht van de datingsite tarieven.

Daarnaast loont het de moeite om een oogje te werpen op de algemene voorwaarden.

Wanneer je merkt dat bij een aankoop van minder dan 200 euro algemene voorwaarden horen die langer en ingewikkelder zijn dan de aankoopakte van een huis. Dan stemt dat tot nadenken.

Gezond verstand gebruiken, even diagonaal de voorwaarden lezen, en uw conclusies trekken bij sites met dergelijke onzin.

Zie ook interne links:
Serieuze datingsite

Daten met venusvrouwen

Daten met marsmannen

Degelijke datingsite

Vlaamse datingsite

Rechtsprocedure door Tesamen vzw tegen datingsite

REACTIES:
Ik zou graag een klacht willen indienen tegen de fake datingsite "RijpeFlirt" van Red Jockey Limited, al was het maar om het geld dat ik er aan verloren heb, terug te vorderen.
Wat kan ik doen? Wat raadt u mij aan? Gewoon naar lokaje politie stappen?


Door Joe uit Brussel

-------------------------
Wat doe je als je in de val bent getrapt van een datingsite en blijkbaar zelfs als je het herroepingsbeding correct toepast, mijn rappels blijft sturen? en nu dreigingen met incassoburelen? mvgr,
Door Alexia uit Antwerpen
-------------------------
Ik heb me aangemeld bij datingsite Contactplek.nl. Op het moment dat ik een afspraak wil maken met een vrouw, dan haken de vrouwen af. Ze hebben allemaal dezelfde smoesjes. Het team van die site deelde me mee, dat ik te doen heb met fictieve profielen, Ze hebben twee soorten profielen: echte profielen en nepprofielen. Je kan aan de profielen niet zien, of ze echt zijn of nep.
Door F. Dammer uit Utrecht


-------------------------
Dank voor de duidelijke uitleg Ik had het eerlijk gezegd al opgegeven met datingsites er is altijd wel iets dat niet klopt in hun verhaal En dan bedoel ik het zowel het verhaal van de datingsite als dat van sommige vrouwen
Door Marc uit Arendonk

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen