apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Van Anne tot Zora       Gastschrijver       Rika Ponnet                   Forum    

Partnerkeuze anno 2013:
vrouwelijke arts zoekt slimme schrijnwerker

Alle singles die zich op de relatiemarkt wagen hebben er, in mindere of meerdere mate, eentje in het achterhoofd: een lijst met verwachtingen, een beeld van de ideale partner.Traditioneel wordt er dan van uitgegaan dat mannen gaan voor jong en aantrekkelijk en weinig belang hechten aan diploma’s of carrière en
dat vrouwen kiezen voor ouder en liefst hoger geschoold of met een beter inkomen.


Dat model staat vandaag duidelijk onder druk.
In de Psychological Bulletin verscheen recent een interessant artikel van de hand van o.a. de Amerikaanse psycholoog Paul Eastwick.

Eastwick houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek naar de partnerverwachtingen van mensen en de mate dat die verwachtingen ook aansluiten bij hun werkelijke keuzeproces.

Het verschil tussen onze liefdesdromen en onze liefdesdaden, zeg maar.

De onderzoeksresultaten halen voor een groot deel de stellingen van de evolutionaire biologen onderuit.
Zo blijkt het cliché dat mannen voor schoonheid kiezen en vrouwen vooral kijken naar de portefeuille en de carrière van een man niet te kloppen.

Over het algemeen stelt Eastwick vast dat er tussen het ideaalbeeld dat mensen koesteren en de partnerkeuzes die ze maken, vaak een wereld van verschil schuilt en dat van de zogenaamde sekseverschillen bij partnerkeuze niet altijd veel aan is.

Volgens Eastwick geven mannen en vrouwen evenveel om een aantrekkelijk voorkomen en een goed salaris, kiezen vrouwen vaker voor een oudere levenspartner en mannen voor een jongere en zijn mannen vaker geïnteresseerd in losse seksuele contacten.

Ook stelde hij vast dat mannen theoretisch er geen probleem mee hebben dat een vrouw intelligenter is, maar als ze er werkelijk me geconfronteerd worden, in een test bijvoorbeeld, ze die vrouw niet sympathiek vinden.
Het ligt alleszins in de lijn van wat wij vast stellen bij
Duet.

Bij de partnerkeuze hechten mannen én vrouwen belang aan het uiterlijk

En dat merk je ook aan de reacties van leden na een date.
Vrouwen én mannen vinden het belangrijk dat de ander een leuke job heeft, over een goed inkomen beschikt, voor zichzelf kan zorgen. In de praktijk kiezen ze vaak voor iemand die het ongeveer even goed heeft als zij. De paar uitzonderingen op die regel, jonge knappe vrouw die kiest voor rijke, rijpere man, blijven spreekwoordelijk.

Verder merken wij vooral dat de emotionele, relationele geschiedenis erg bepalend is voor de keuzes die mensen maken. De liefde kent een logica die we telkens opnieuw zien.

Een niet te verwaarlozen factor is ten slotte de relatiemarkt zelf. Niet de verwachtingen van singles, maar hun mogelijkheden en kansen op die relatiemarkt en de mate dat ze bereid zijn daarop af te stemmen, bepaalt voor een groot stuk de slaagkans.

Recente gegevens uit o.a. het grootschalige onderzoek ‘Scheiden in Vlaanderen’ tonen dit aan.
partnerkeuze
Hoger opgeleide vrouwen en
laag geschoolde mannen
vinden het moeilijkst een partner met dezelfde achtergrond.

Was het vroeger echter ondenkbaar dat de advocate een relatie begon met de magazijnier, die partnerkeuze gebeurt vandaag wel.

Niet zozeer het diploma, maar wel persoonlijkheid, intelligentie en vaardigheden wegen voor deze mensen zwaarder door.

Bij de partnerkeuze wordt de scholingsgraad minder belangrijk

Of ten minste, zo ziet een bepaalde groep van mannelijke en vrouwelijke singles het hoe langer hoe vaker. Ook op latere leeftijd, als vrouwen na een scheiding opnieuw een levenspartner zoeken, startten ze almaar vaker met iemand van een lagere scholingsgraad.

Meer en meer gaat het over relaties waarin de vrouw dan voor het hoofdinkomen zorgt en de man deeltijds werkt, een andere invulling geeft aan het leven. Het voelt voor velen nog wat aan als ‘de wereld op zijn kop’, maar gezien de huidige afstudeercijfers aan hogescholen en universiteiten (37% van de mannen tegenover 51% van de vrouwen behaalt een diploma hoger onderwijs) zal dit relatiemodel in de toekomst almaar meer ingang vinden.

Al deze kennis is bijzonder belangrijk voor wie zijn of haar partner online zoekt of via een bemiddelingsbureau als Duet.

Wie al te veel focust op een aantal elementen, zoals uiterlijke kenmerken, een carrière of bepaald diploma, vergeet dat als er in het gewone leven een partnerkeuze wordt gemaakt, die elementen vaak maar ‘een’ factor zijn in een groot geheel.

Ontvankelijkheid voor ‘goede’ kansen, los van klassieke verwachtingsmodellen, dat is de houding die bepaalt of men al dan succesvol is bij het daten.


Wie het onderzoek nog eens wenst na te lezen kan dat op:
Paul Eastwick.comREACTIES:
waarom blijft het verlangen bestaan naar een goede relatie?
vooral voor jonge mensen kan het heel verwarrend zijn:publicaties i v m het biologisch aanvaarden dat mensen nu eenmaal vreemd gaan.het zijn zo tegenstrijdige tijden.In welke waarden kunnen jonge mensen nog geloven als ze rondom zich complexe situaties waarnemen.Zelfs porno is vanzelfsprekend geworden, terwijl het ontdekken van elkaars lichaam een mooie boeiende beleving is.Het verlangen naar een duurzame relatie blijft bestaan,maar eenmaal die bestaat wordt er onvoldoende zorg voor gedragen.Het is alsof de mens zijn eigen leven wil kapot maken door naast zijn zo gezegde duurzame relatie andere oorden te gaan opzoeken die de partner schade toebrengt.jaloezie is uit den boze maar het is en blijft een oerinstinct om het meest dierbare niet te verliezen en de nakomelingen die er kunnen zijn te beschermen.Onze beschaving is maar een dun laagje vernis,maar ons reptielenbrein is nog steeds intens aanwezig.
Door Schack linda uit Kalken

bart
-------------------------
ik probeerde al mail te sturen maar die floepte weg; Vroeger heb ik 40 jaar een LAT relatie gehad met een nochtans moeilijke man maar wij blijven vrienden, hij heeft prostaatkanker en ik heb nog altijd behoefte aan seks, dit lukt dus niet meer, al meer dan 6 jaar
Ik hoop nog toffe man te vinden die onze relatie toch voor een stuk kan aanvaarden maar dat zal moeilijk worden
Door Devos linda uit Kortrijk marke-------------------------
Mijn ervaring is dat voor de vrouw de lengte van de man heeeel belangrijk is. Ik ben met mn 1mt72 quasi gemiddeld, 1mt74 voor de belgische man maar als een vrouw, volgens wetenschappelijke studies, gaat voor een man van minstens 10 percent groter dan henzelf dan perken zij hun kansen enorm in. Reken zelf maar uit. Dwz een vrouw van 1mt65 gaat voor een man van 1mt80, ze sluit daarmee grosso modo 55perc van de beschikbare singles uit ! Nu in het werkelijke leven heb je wel een kans om je te profileren, maar op internet wordt je ongenadig weggeklikt op basis van deze cijfers. Nu dit blijkt iets vanuit de oertijd te zijn, maar voor een tweede relatie, met de kinderwens reeds vervult, zou dit toch niet mogen meespelen.
Door Pascal Van Puymbroeck uit Kontich


-------------------------
Door ervaring via datingsite krijg ik sterk de indruk dat de man, zestiger, blijft streven naar jongere, nog beter uitziende partner en al van bij een eerste afspraak met een kandidate niet veel belang meer hecht aan al het andere.

Niettegenstaande er bij eerdere contacten via mail of telefoon zoveel met elkaar strokende,overeenkomende verwachtingen bleken te zijn.Hierdoor wordt aan al het andere,waardevolle geen kans gegeven.Hij beseft dikwijls niet dat hijzelf ook maar zijn leeftijd uitstraalt.

Door Mona uit De Haan


-------------------------
Ik wil alles graag beamen Maar het wordt steeds moeilijker om een nieuwe relatie te beginnen als de vorige jou goed heeft genekt ook qua vrienden
Door Bart uit Gent 9000

-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen