apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Een budgetvriendelijk kinderfeestje

Jarige kinderen willen dat er gevierd wordt. Op school, thuis… Ze wensen cadeautjes, hapjes en drankjes, toeters en bellen. Voor wie niet uitkijkt, wordt dat al snel een kostelijke grap.

Met deze 10 tips wordt het leuk voor je kind, zijn gasten én jouw portemonnee.

1. Begin op tijd

Voor de vergeetachtigen onder ons: een verjaardag keert elk jaar weer en valt telkens op dezelfde datum. Cadeaus en feestjes zijn dus zonder meer, lang op voorhand te plannen. Als je er op tijd aan begint, kan je jezelf veroorloven om van promoties te profiteren of naar de goedkoopste oplossingen te zoeken.

2. Bepaal je budget

Alvorens je kind bij de organisatie te betrekken, bepaal je zelf hoeveel je aan het feestje wil en kan uitgeven. Weet je van jezelf dat je een gat in je hand hebt als het er op aankomt je kind een plezier te doen, steek dan het volledige bedrag cash in een enveloppe of een aparte portemonnee en betaal er alles voor het feestje mee.

3. Zoek samen naar een thema

Of je nu een verrassingsfeestje wil organiseren, dan wel je kind de party mee laten uitwerken: een thema bepalen, maakt het altijd wat makkelijker. Zit je dochtertje in een ‘prinsessenperiode’, dan weet je dat er kroontjes en veel roze moeten zijn. Is je zoontje gek van een nieuwe animatiefilm met monsters of auto’s, ga het dan in die richting zoeken.

4. Beperk de duur

Het feestje hoeft echt geen hele namiddag te duren. Een party van 15 tot 18 uur, bijvoorbeeld, is meer dan voldoende. Zeker als de kinderen de volgende dag naar school moeten.

5. Wat je zelf maakt

… is meestal goedkoper. Met andere woorden: als je kind zijn klasgenootjes wil trakteren of een verjaardagstaart op het feest wil: ga dan zelf aan de slag. Voor een kleiner budget dan wat je in de supermarkt of bij de bakker betaalt, bak je zelf een taart met verse seizoensproducten. Heb je twee linkerhanden in de keuken? Maak dan samen met je kind cupcakes voor de klas of het feestje. Cupcakes maken

Dubbel plezier gegarandeerd.

Droomt je prinsesje voor zichzelf en haar ‘gezelschapsdames’ van mooie kroontjes? In een goedkope stoffenwinkel vind je voor enkele euro’s zeker voile of tule. Zoek in budgetshops naar haarkammetjes of fijne diadeempjes, zet de stof erop vast en elke meid heeft haar kroontje. Je kan dit natuurlijk ook door de kinderen zelf laten doen, dan heb je meteen een activiteit tijdens het feestje. Je kunt hetzelfde doen met feesthoedjes. *

DIY: uitnodigingen

Willen jij en je jarige uitnodigingen voor het feestje, maak die dan ook zelf in plaats van kant-en-klare kaarten te kopen. Met wit en gekleurd papier, stiften, een schaar, lijm, wat glitters, enz. maken jullie samen leuke invitaties. Neem als volwassene het ‘ernstige’ deel voor je rekening en schrijf het adres, het uur van afspraak, het voorziene einde van het feestje, telefoonnummer, emailadres, enz. duidelijk op elk kaartje. *

DIY: versiering

Heb je slingers nodig om de ruimte straks te versieren? Je komt een heel eind met wasdraad of dun touw, gekleurd papier, stukjes stof… Even googlen en je hebt zo tientallen leuke ideeën. Ballonnen om zelf op te blazen zijn ook goedkoop te vinden. Je kunt ze aan een lang touw hangen, aan de voordeur bevestigen, je kunt er op tekenen. Ook hier legio manieren om het extra feestelijk te maken voor weinig geld.

6. De uitnodigingen bezorgen

Natuurlijk hoef je niet alles per post op te sturen. Uitnodigingen voor vriendjes die in de buurt wonen, ga je samen met je kind al wandelend of fietsend bezorgen.

7. Soloshoppen

Doe de boodschappen zonder het feestvarken. Het gaat sneller en je vermijdt er moeilijke discussies over de aankopen mee. 1

8. Eenvoudige activiteiten

De kinderen moeten natuurlijk iets om handen hebben tijdens het feestje. Maar plan geen activiteiten waarvoor je dure accessoires of nieuwe gezelschapsspellen nodig hebt.

Een muzikale stoelendans, Pictionary spelen: veel spelletjes vragen weinig investering.

9. Vermijd merkproducten

Natuurlijk is het verleidelijk om tafelkleden, bekers, servetten,… van gekende kinderfilms of animatiesuccessen te kopen. Maar merchandising is meestal duur. Slim combineren is een goedkopere oplossing. Koop bijvoorbeeld de servetten met de held van je kind op en match die met een papieren tafelkleed in een bijpassende kleur.

Nog goedkoper is een wit papieren tafelkleed of een oud linnen tafelkleed te leggen en de kinderen er tijdens het feestje zelf op te laten tekenen. Dat vinden ze fijn en het zorgt weer voor een activiteit. Hetzelfde kun je doen met bekertjes. Ook frisdranken van gekende merken maken het feestje duurder. Zelf limonade maken met water en fruitsiroop of zelf gemaakte ijsthee beperkt de uitgaven.

Kant-en-klare snacks, chocoladerepen en ijs van grote merken, wegen eveneens op het budget. Een grote salade van seizoensfruit, een bolletje ijs van de ‘witte producten’, rauwe groente – zoals worteltjes - om te knabbelen: ze zijn veel gezonder én een pak goedkoper.

10. Trek erop uit

Als het weer het toelaat, is het wellicht nog goedkoper om met z’n allen naar buiten te gaan. Kun je op de hulp van andere volwassenen of grote broers en zussen rekenen, zet dan een schattenjacht uit in een park of bos dat je kent.

Met opdrachten en raadsels, enz. Laat de kinderen het circuit in groepjes afwerken en voorzie een beloning voor het groepje dat het er het best van afbrengt. Vooraf of nadien kan je een picknick voorzien met taart en een drankje. Doe je dit in de buurt van speeltuigen, dan kunnen alle kinderen zich daarna nog verder (gratis) vermaken. Zorg wel dat er voldoende
Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite


'' Wat je zelf doet is altijd goedkoper ''Tesamen