apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Van Anne tot Zora       Gastschrijver       Rika Ponnet                   Forum    

Ik lat, gij lat, wij latten

Latrelaties zijn in het relatielandschap aan een stevige opmars bezig en dat is niet verwonderlijk als je kijkt naar het stijgende aantal scheidingen.Mensen leven samen in steeds complexere situaties, waardoor een latrelatie dan ook geen bewuste keuze is, maar uit praktische overwegingen tot stand komt.

Bij de jongste groep (tussen 20 en 30) ligt het succes van de latrelatie in de aanlokkelijkheid van Hotel Mama: jonge mensen met een relatie sparen liever eerst een tijdje voor ze gaan samenwonen, en daar zitten de hoge huizenprijzen voor iets tussen.

Maar bij de ‘latters boven de dertig zitten veel mensen die gescheiden zijn. Het moeilijkst hebben zij het die nog jonge kinderen hebben, want na het werk en het huishouden blijft er soms nog weinig tijd over om ook nog eens een relatie levendig te houden, laat staan om daarvoor vele kilometers te rijden.

Vaak zie je dan ook dat die relaties mettertijd doodbloeden.


Bewuste keuze
Ik merk in mijn praktijk vaak dat een latrelatie maar kan slagen als het een bewuste keuze is. Dat zie je vaak bij gescheiden mensen die na hun veertigste of vijftigste een latrelatie aanknopen.

Vaak hebben ze een eigen woning en willen ze die niet achterlaten. In die groep zitten ook veel vrouwen die een zekere vrijheid hebben verworven die ze niet weer willen verliezen. Ze willen niet meer ten dienste staan van een man, het hele huishouden op zich nemen of zien voor zich het perspectief van een hulpbehoevende, oudere man en zij in de rol van verpleegkundige. Ze passen daarvoor.

Velen zien een latrelatie als iets tijdelijks.
Nogal wat herkansers onder de singles vinden het belangrijk om aan een rustig tempo hun nieuwe levenspartner te leren kennen, hun kinderen en eventueel die van een partner langzaam aan de nieuwe relatie te laten wennen.

Na een tijdje, als de afstemperiode constructief verlopen is en er voor een aantal praktische zaken oplossingen zijn gevonden, wordt dan ook nog vaak gekozen voor een samenleefrelatie.


Is een latrelatie een noodkeuze, dan leidt het uiteindelijk vaak tot een breuk.
Wil het wel een kans op slagen hebben, dan moet men het zien als een complete relatievorm die veel inzet en betrokkenheid vergt, misschien meer dan een klassieke relatie.

Communicatie vaardigheden
Mensen die een latrelatie willen onderhouden moeten beschikken over uitstekende communicatievaardigheiden en moeten bereid zijn te plannen en afspraken strikt na te komen. Je moet immers heel bewust omgaan met de tijd die je samen hebt.

Zo vertelde me onlangs een man dat hij al 15 jaar gelukkig samen was met een vrouw en ze al die tijd apart waren blijven wonen. Ze hadden elk nood aan die ruimte, hij omdat hij de stilte nodig heeft voor zijn creatieve activiteiten, zij omdat ze het zo makkelijker vindt voor haar zoon en dochter. Ze bellen op vaste momenten,
hebben duidelijke afspraken en zijn daarin erg betrokken en trouw.

Andere mannen benijden me al eens, dat ik vrij ben, mijn zin doe en een vrouw heb als ik het nodig heb en een ander zonder dat zij het hoeft te weten. Dan volgt er meestal een vette knipoog.

Maar zo zit het niet in elkaar.
Wij gaan erg bewust met elkaar om en weten ook dat als er zich een probleem stelt, we dat niet kunnen laten aanslepen. Wij komen elkaar immers niet zomaar tegen in huis, moeten erover waken dat we goed op elkaar afgestemd blijven.

De enige mogelijkheid ?
Voor sommigen is een latrelatie ook de enige relatievorm die werkt en goed aanvoelt. Het zijn mensen die onrustig worden als een ander hen te dicht op de huid zit. Ze kunnen niet dagelijks samenleven, ze kunnen de permanente nabijheid van een ander, de verwachtingen rond intimiteit en aanwezigheid, niet aan.

Ook dat is heel ok.
Al te vaak wordt een latrelatie nog voorgesteld als tweede keuze, als het ideaal niet mogelijk is. Wat zonde dat we dat vandaag niet breder durven bekijken. Wat voor jou werkt, werkt immers niet voor een ander en vice versa.

Vroeger was er maar 1 relatievorm, want die werd ons opgelegd, vandaag leggen we ons dat romantisch liefdesideaal zelf op.


Alle leefvormen zijn mogelijk en laat ons toch dankbaar zijn om die vrijheid.
Respectvol omgaan met al die levenskeuzes vind ik alvast een belangrijke opdracht. Het zou ook heel wat mensen afhelpen van verwachtingen die onrealistisch zijn of niet haalbaar en daardoor ook ongelukkig maken.


Waar je best rekening mee houdt als je wil latten.

1.Een latrelatie is geen lang leven beschoren als je het ziet als een relatie voor als het past.

2 Wil je diepgang en emotionele betrokkenheid ervaren, dan is regelmatig contact, langere momenten van samen zijn, essentieel.

3.Communicatie staat centraal in elke relatie, maar is de ruggengraat van de latrelatie; frustraties, verschilervaringen, verlangens...
het is belangrijk dat je ze bij jezelf erkent en durft uitspreken.

4.Latten vergt veel planning en organisatie; het is vaak ook leven in reistassen zoals ik al vaker hoorde; dat heen- en weergereis kost energie en moeite.

Hou daar rekening mee.
Rika Ponnet
REACTIES:
Een lat-relatie houdt inderdaad in dat je goede afspraken maakt en mekaar ook vertrouwt! Maar ook dat beide partijen voorstander zijn van zon relatie. Ik heb zelf ondervonden dat de meeste 50-plussers toch de voorkeur geven aan een traditionele relatie en dat ze lat-vrouwen nietau sérieuxnemen en ze meer als tijdverdrijf zien. Voor mij is dit een bewuste keuze; na 20 jaar alleen te zijn is het niet zo evident om die zelfstandigheid ineens te moeten delen. Verstikking, beknotting, toegeven, het zijn enkele woorden die mij dan direct te binnen schieten. Maar als een lat-relatie goed zit, dan kan hieruit toch een fantastische samenleefrelatie uit voortvloeien. Maar het mag geen dwingende behoefte van de andere partner zijn....
Door Martine uit Puurs


-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen